Sayfalar

17 Şubat 2015 Salı

Kim korkar yumurtanın sarısından

Ortalama bir yumurtanın içinde 190 - 215 miligram kolestrol ve 6 miligram yağ vardır. Bize deiler ki beslenmenden kolestrolü çıkart ve kolestrol seviyen düşsün. Biz de bunu senelerce yedik. ama aptalız çünkü farkında değiliz. Çünkü vücut çok çok çok daha kompleks bir şey. Sonra çıkıp birisi dedi ki o kadarcık kolestrol de bi şey yapmaz canım dedi (bunu diyen de bilim adamı bilmem ne üniversitesinden) bir de şu var koroner hastalık geçirenler arasında %35'ten fazla oranda olanı düşük kolestrol seviyesine sahip kişilerdi. Buyur burdan yak aman ye yakarak ye!

Zavallı yumurta senelerdir günah keçisi oldu. Keçi yumurtası günahlı bol. Ay yazık ona. Garson kilitledik hep yemeyeceğim ben sarısını o 4 yumurtanın toplamda 5 yumurta var 1 sarı 5 beyaz diyosun. Adam anlamıyor. Bir de bunu 20 kişi ayrı ayrı başka şekilde söyleyince kilitleniyor ortam kaç kere başıma geldi.

Ama bu yumurta acayip bir protein kaynağı. Hatta Almanca protein kelimesi yumrta beyazı olarak geçer o kadar. Pardon da Alman'dan daha mı iyi bileceksin (içimdeki Hildegard gene konuştu).

Kolestrol damar tıkanıklığı yapar burda hepimiz anrtaktız di mi? (gene kurumsal bir sabaha merhaba). O da kötü niyetli diil aslında korumak için damarların iç çeperini orada birikiyor ama çok birikince Clock! tıkandın game over... Felç mi yoksa kalp hastalıkları mı? Şansına artık... Ama bazıları da diyor ki uzun vadede yumrta tüketirsen o zaman kötü kolestrolün düşer. Çünkü yeteri kadar kolestrol almazsan vücut kendisi yapar. Yani bu menem şey san aslında çok lazım. Bir şekilde alacakasın. Bari abartma diyor. Bdenindeki kolestolün 2/3'ünü de karaciğerin yapıyor. (karaciğeriiim vur kadehlere hadi içeliiim içelim her gece - ne içiyoruz - SU).

Asıl sıkıntı zaten doymuş yağlar ve trans yağlaran geliyor. Bunlardan asıl uzak dur. Bir insan evladı günde 300 miligram kolestrol ister. Bu da bir tane yumurta sarısı işte. İçinde yağ asitleri, Omega 3  ve vitaminler de var. Yumurta muhteşem bir şey o ayrı şimdi karıştırma. İnsan gibi yersen yumurta yemeni yönetebilrsen afiyet olsun. Günde 5 yumurta sarısı yiyorsan da ÇÜŞ afedersin (kaydırma beni salon kadını çizgimden zaten lady on the street, beast in the gym olmak bir tuhaf). Yumruta sarısında ayrıca Demir, Potasyum, Folat, A,B,D,E vitaminleri, Biotin ve Choline de var. Google a yaz bak güzel şeyler bunlar sen bilmiyorsun ama vücudun seviyor ve istiyor.

Uzun lafın kısası; yumurta sarısı senin düşmanın değil sadece neyi ne kadar yiyeceğin önemli. Kapiş? Fazlası zarar yani, insan gibi ye şunu.

Sevgiyle


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder